Samhällsvetenskapsprogrammet

Universitets- och högskoleförberedande program - Inriktning Samhällsvetenskap

Psykologi

PROFIL JURIDIK & KRIMINOLOGI

Skulle du vilja prova på att göra brottsplatsundersökningar? Är du intresserad av att studera olösta brott? Hur skulle det vara att ha lektion under en rättegång? Du studerar juridik, brott, straff och kriminalteknologi,  inte bara som fördjupande kurser utan som tema inom många ämnen på denna specialutformade inriktning. 

Vi tror därför att den här utbildningen kan tänkas passa dig som exempelvis vill bli jurist, kriminolog eller polis. I utbildningen ingår alla de program- och inriktnings kurser som är gemensamma för det samhällsvetenskapliga programmet oavsett vilken gymnasieskola du läser på. 

Det är främst i programfördjupningen som profilen märks, där juridikkursen Rätten och samhället ges. Efter den finns möjlighet att välja till mer juridik inom vissa specialområden; privatjuridik och affärsjuridik. Men profilen märks inte bara i juridikkurserna. En mängd kurser har obligatoriska delkurser med koppling till det rättsvetenskapliga området t.ex. Historia 1-3 och Religion. 

Under dina tre år på JENSEN gymnasium Örebro blandas teoretiska moment med praktiska övningar. Målet är att du ska få prova på och testa så mycket som möjligt under utbildningen. Du kommer även att få vara med om studiebesök och universitetssamarbeten, speciellt i samband med arbetet inom lag och rätt.

Från och med hösten 2020 utökar vi med fler delkurser inom juridik- och kriminologiområdet. I kursen Engelska 6 ingår från och med i år en delkurs för rättsvetenskapligt intresserade elever, kallad The trial. I delkursen gör vi en fördjupning med utgångspunkt från ett verkligt rättsfall, som inspirerat till känd skönlitteratur. För de mer kriminaltekniskt intresserade finns också en hel del att gotta sig åt. I Historia 2 och 3 ingår den valbara delkursen Kriminalteknikens historia, där vi studerar och testar några polisens utredningsmetoder, som utvecklats under de senaste 200 åren. Det betyder att du bland annat får lära dig om hur metoder för att avslöja giftmord upptäckts, om hur fingeravtryck och blodstänksanalyser använts. Tillsammans erbjuder vi därmed hela 15 profildelkurser, fördelade på tre år.

Programmet passar dig som

  • Vill ha en bred utbildning, men med någonting extra
  • Är intresserad av hur samhället är uppbyggt
  • Är nyfiken på hur Sveriges lagar och rätts-system fungerar 

Efter högskolan kan du bland mycket annat arbeta som

  • Polis
  • Jurist/rättsvetare
  • Kriminolog
  • Marknadsförare, PR-konsult
  • Art Director, copywriter
  • Journalist, redaktör
  • Psykolog, socionom, beteendevetare

Välkommen med din ansökan!
Ansökan görs via gymnasieantagningen i Örebro.


Krimdagen

Som vanligt är åk 3 på Juridik- och kriminologiprofilen (SAS) inbjuden till Krimdagen, kriminologernas julafton. Örebro universitet ordnar årligen en mässdag med utställare och föreläsningar inom kriminologiämnet. Bland forskare, kriminologistudenter, poliskår och kriminalvård kommer SAS-elever klämma sig in.