Samhällsvetenskapsprogrammet

Universitets- och högskoleförberedande program - Inriktning Samhällsvetenskap

Psykologi

PROFIL JURIDIK & KRIMINOLOGI

Skulle du vilja prova på att göra brottsplatsundersökningar? Är du intresserad av att studera olösta brott? Hur skulle det vara att ha lektion under en rättegång? Du studerar juridik, brott, straff och kriminalteknologi,  inte bara som fördjupande kurser utan som tema inom många ämnen på denna specialutformade inriktning. 

Vi tror därför att den här utbildningen kan tänkas passa dig som exempelvis vill bli jurist, kriminolog eller polis. I utbildningen ingår alla de program- och inriktnings kurser som är gemensamma för det samhällsvetenskapliga programmet oavsett vilken gymnasieskola du läser på. 

Det är främst i programfördjupningen som profilen märks, där juridikkursen Rätten och samhället ges. Efter den finns möjlighet att välja till mer juridik inom vissa specialområden; privatjuridik och affärsjuridik. Men profilen märks inte bara i juridikkurserna. En mängd kurser har obligatoriska delkurser med koppling till det rättsvetenskapliga området t.ex. Historia 1-3 och Religion. 

Under dina tre år på JENSEN gymnasium Örebro blandas teoretiska moment med praktiska övningar. Målet är att du ska få prova på och testa så mycket som möjligt under utbildningen. Du kommer även att få vara med om studiebesök och universitetssamarbeten, speciellt i samband med arbetet inom lag och rätt.

Programmet passar dig som

  • Vill ha en bred utbildning, men med någonting extra
  • Är intresserad av hur samhället är uppbyggt
  • Är nyfiken på hur Sveriges lagar och rätts-system fungerar 

Efter högskolan kan du bland mycket annat arbeta som

  • Polis
  • Jurist/rättsvetare
  • Kriminolog
  • Marknadsförare, PR-konsult
  • Art Director, copywriter
  • Journalist, redaktör
  • Psykolog, socionom, beteendevetare

Välkommen med din ansökan!
Ansökan görs via gymnasieantagningen i Örebro.


Börstävling

Den 29:e september börjar Juridik- och kriminologiprofilens börstävling, för alla elever i SAS17. Tävlingen pågår sedan till slutet av maj. Alla elever tävlar mot varandra med 3000 fiktiva kronor, som de satsar i varsin fond. Mot dem ställs 3000 riktiga kronor. Den som får sina pengar att utvecklas bäst vinner resultatet av de riktiga kronorna, överfört till en egen fond.

Krimdagen

11:e oktober deltar årskurs 3 på Juridik- och kriminologiprofilen i Krimdagen, kriminologernas julafton. Örebro universitet ordnar årligen en mässdag med utställare och föreläsningar inom kriminologiämnet. Bland forskare, kriminologistudenter, poliskår och kriminalvård kommer SAS15 klämma sig in.