Program

 

På JENSEN gymnasium läser du samma gemensamma ämnen, program- och inriktningsämnen som på andra skolor. Men för samtliga program kan vi erbjuda intressanta profiler som gör dig extra väl förberedd för studier och arbetsliv. Allt inom ramen för vårt utbildningskoncept, ”Träning för verkligheten”.

Vi har behöriga och kunniga studie- och yrkesvägledare som kan svara på dina frågor kring program, kurser, behörighet och meritpoäng. Passa på att besöka oss på Öppet hus och ställ frågor eller hör av dig för att boka in ett besök där du får följa en klass under en skoldag!

Ekonomiprogrammet

Våra profiler:
Management (EK)

Internationellt framgångsrika företag är grunden till Sveriges välstånd. Hur kommer det sig att Sverige har haft så många entreprenörer som byggt världsledande företag i sin bransch? Några exempel är IKEA, H&M, SKF och nu Spotify. Företagande och handel mellan länder är grunden för våra industrialiserade och specialiserade samhällen.

Har du siktet inställt på ett jobb i näringslivet eller har du haft funderingar på att någon gång starta ett eget företag? Kanske vet du redan nu att du vill studera ekonomi på universitetet? Då är ekonomiprogrammet på JENSEN gymnasium Örebro rätt för dig!
Ekonomi är ett brett program som ger dig många valmöjligheter i framtiden. Du fördjupar dig inom ekonomi, entreprenörskap och samhällsfrågor.

Undervisningen är varierad, vi arbetar med verklighetsnära uppgifter och fallstudier. Teori knyts till praktik genom exempelvis företagsbesök, ämnesövergripande projekt och föreläsare från näringsliv och högskola. Under gymnasietiden kommer du även att lära dig grunderna i bokföringsprogram som Visma och Fortnox.  

Om du läser ekonomiprogrammet på JENSEN gymnasium Örebro får du dessutom starta och driva ett eget företag genom Ung Företagsamhet. Det innebär att du får möjlighet att träna och utveckla din kreativitet, ledarskapsförmåga och företagsamhet.

Programmet passar dig som:

  • Är intresserad av företags- och samhällsekonomi
  • Vill lära dig hur man startar och driver företag
  • Vill utveckla dina ledarskapsförmågor
  • Efter högskolan kan du arbeta som
  • Ekonom - t.ex. inom marknadsföring, management, internationell ekonomi, chefsjobb
  • Inköpare
  • Statsvetare 
  • Mäklare
  • Revisor 

 Juridik (JUR)
Ekonomiprogrammet – juridik passar dig som är intresserad av lag och rätt och vill lära dig att förstå arbetet i domstolar. Du får möjligheten att arbeta med våra viktigaste lagar och en bättre förståelse för vårt samhälle i stort. Vi varvar klassrumsundervisning med case där du får hjälpa personer och företag att lösa juridiska problem. Det kan handla om till exempel ett brott, en vårdnadstvist, mänskliga rättigheter eller att fördjupa dig i ett tidigare rättsfall. En viktig del inom juridik är också att kunna visa sina kunskaper och arbeta praktiskt. Du får möjligheten att delta i rättegångsspel och öva på att skriva juridiska dokument. Dessutom kommer du kunna arbeta med juridik i andra ämnen för att få en bred inblick i ämnet och göra undervisningen både roligare och mer verklighetsbaserad. Vi gör studiebesök på exempelvis advokatbyråer och domstolar och får själva besök av advokater, poliser och andra som arbetar med juridik. Ekonomiprogrammet - juridik är en bra start för dig som sen vill läsa juridik på universitetet.  


Naturprogrammet

Våra profiler:
Natur (NA)
Tycker du om de naturvetenskapliga ämnena? Vill du få en teoretiskt avancerad utbildning? Då är naturprogrammet hos oss här på JENSEN något för dig! Här får du chans att läsa bland annat matematik 1-5, du får läsa mycket biologi, kemi och fysik likaså. De naturvetenskapliga ämnena kommer du också att få prova på praktiskt i vår labbsal som finns på skolan. Här på JENSEN blir du som valt naturprogrammet mer än bara redo för vidare studier efteråt - du blir förberedd för allt du kan tänka dig! 


Samhällsprogrammet

Våra profiler:

Psykologi (BET)

Samhällsprogrammet med inriktningen Psykologi  fokuserar på individers beteenden och tankar. Du får förståelse för människan och dess känslor, tankar och beteenden. Vi varvar klassrumsundervisningen med case där du får diskutera människors handlande samt studiebesök och besök av föreläsare. Hos oss färgar vi lektioner, uppgifter och examninationer utifrån vald profil.

Juridik & Kriminologi (SA)

Är du intresserad av att studera olösta brott? Hur skulle det vara att ha lektion under en rättegång? Du studerar juridik, brott och straff, inte bara som fördjupande kurser utan som tema inom många ämnen på denna specialutformade inriktning. 

Vi tror därför att den här utbildningen kan tänkas passa dig som exempelvis vill bli jurist, kriminolog eller polis. I utbildningen ingår alla de program- och inriktningskurser som är gemensamma för det samhällsvetenskapliga programmet oavsett vilken gymnasieskola du läser på. 

Det är främst i programfördjupningen som profilen märks, med kurserna Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering där vi är inriktade på kriminologi och i kursen Rätten och samhället. Profilen märks inte bara i juridikkurserna. Många kurser har obligatoriska delkurser med koppling till det rättsvetenskapliga området till exempel i Historia 1-3.