Kriminologi på JENSEN Eskilstuna

På Naturprogrammet (NANAT) med inriktning kriminologi fördjupar du dina kunskaper inom biologi, kemi och fysik med kursen Kriminalteknik. Genom att prova på vad jobbet som kriminaltekniker innebär blir du inte bara säkrare i labbet, du blir även bättre på att analysera och lösa problem. Vi ger dig breda kunskaper inom naturvetenskap och gör dig väl förberedd för fortsatta universitetsstudier. Vill du vara med och iscensätta brottsplatser, lära dig göra brottsplatsundersökningar och säkra spår? Då är Naturprogrammet med inriktningen kriminologi rätt utbildning för dig!

På Samhällsprogrammet (SABET) och Ekonomiprogrammet (EKJUR) har vi kriminologi och juridik i fokus. Du får göra en djupdykning inom dess tvärvetenskapliga karaktär och lär dig allt från hur ett kriminellt beteende skapas i ett modernt samhälle, varför vissa blir brottslingar samt hur kriminalvårdens arbete fungerar. Vi diskuterar aktuella rättsfall och försöker resonera kring varför brottet skedde. Inom profilen varvas teori och praktik. Denna profil passar dig som har ett intresse för områden som brott och straff, sociologi och rättspsykologi och riktar sig till dig som kanske lockas av yrken som polis, socionom, jurist, kriminalvårdare och övriga arbeten inom rättsväsendet. 

Vad säger eleverna? 

Siri, Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap 

siri-rund

I dagens samhälle är kunskap om rättsvetenskapen mycket aktuell, detta för att du som individ skall skapa en förståelse för olika brott och konflikter i världen. Specialiseringen passar dig som tycker om att analysera data, göra djupdykningar i brott och söka svar på varför människor blir kriminella. 

Det bästa med kursen är att jag som beteendevetare har möjlighet att vidga mina vyer även utanför beteendeveteskapen. Inte bara gör det mina skolarbeten mer nyanserade, utan profilen skapar en perfekt mellanväg för den som är intresserad av juridik, men inte är säker på man vill gå just den linjen.Hanna, Samhällsvetenskapsprogrammet med profilen kriminologi 

hanna-rund

Jag har sedan långt tillbaka kollat på dokumentärer om seriemördare och olika fängelseserier. Det har fått mig att fundera över vad som försiggår i kriminellas huvuden, så att välja kriminologi var ett självklart val för mig.

På kriminologiprofilen har jag fått lära mig just det, hur tänker kriminella?, Vem blir kriminell?. Jag har även fått lära mig om lagar och hur man ska förebygga brott. 

Något som gjort allt extra kul är vi alltid tar upp aktuella fall som vi diskuterar och arbetar kring. Vi har även gjort studiebesök på tingsrätten och i riksdagen.

Är det här saker som också intresserar dig? Välj då kriminologiprofilen! 


Axel, Ekonomiprogrammet med inriktning Juridik

Axel-rund

Om du letar efter spännande och utmanande kurser, som dessutom ger omfattande förståelse, gå JENSEN:s kriminologiinriktning!

Profilen är välstrukturerad med diverse moment som berör breda ämnen, händelser och brottsliga mönster/korrelationer. Exempelvis ges föreläsningar om brottets historia, det kriminella rättssystemet och olika faktorer till att förklara brottsligt beteende. Lärarna är engagerade och kunniga, vilket gör att lektionstiden blir mer än en informativ stund; de blir även roande. Det djupdyks i såväl psykologiska som sociologiska aspekter av brott som gör att andra kursers betydelse kan här nyttjas!

Att praktiskt studera verkliga fall och simuleringar för att tillämpa de olika teorierna gällande brott var givande, både för nöjet men också för en djupare förståelse i sin helhet. Detta gav mig och mina klasskamrater en konkret förståelse för ämnesområdet, som i sin tur hjälpt oss att se kriminologins relevans i det vardagliga samhället. 

Kriminologiprofilen på JENSEN lyfter många perspektiv, dels samhället i stort när det kommer till statistikmoment och dels gärningsmannens handlingar och motiv. Vidare understryks även moment utifrån den rättsliga lagföringen och dessutom brottsoffrets perspektiv, som annars ofta glöms bort. Aspekterna är ypperligt breda här på skolan, och detsamma gäller även för framtida kriminologer, det finns många olika arbetsplatser och sysselsättningsområden.

Slutligen, letar just du efter en utmanande profil som breddar ut horisonten för ovannämnda, men som samtidigt är minnesvärd och underhållande? Då är kriminologi på JENSEN gymnasium Eskilstuna det utmärkta valet!


Eva, Naturvetenskapsprogrammet med profilen kriminologi

Eva

Varför ska man välja kriminologi profilen?
Kursen kan ge en inblick i kriminalvården och rättssystemet vilket kan vara givande. Många studenter uppskattar den teoretiska och praktiska aspekten av kursen, såväl som möjligheten att diskutera och debattera aktuella frågor och utmaningar inom området.
Vad är roligast med kursen?
Det roligaste med kriminologi kursen är möjligheten att ha praktiska moment. Vi har bland annat säkrat skospår med olika metoder och ska inom snar framtid skjuta pistol för att analysera kulor och krutspår.
Vem passar kursen för?
Kursen passar dig som är nyfiken på kriminalitet och rättssystemet. Även lämpligt om du är intresserad av att arbeta inom rättsväsendet, kriminalvården eller andra relaterade yrken i framtiden.