Ekonomiprogrammet med inriktning juridik

Nina och Maxime

Varför valde ni att läsa ekonomiprogrammet med inriktning juridik?´

Av olika anledningar, men främst för att jag (Nina) alltid drömt om att bli advokat, specifikt
försvarsadvokat. Därför är det roligt att vår juridiklärare låter oss öva på rättegångsspel, där vi får ett smakprov på hur det kan kännas att stå i en riktig rättssal.

 Jag (Maxime) anser att kunskap om hur pengar används och förflyttas kan vara nödvändigt för mig, eftersom jag har planer på att starta eget företag i framtiden. Då kanske man kan tro att ekonomiinriktningen skulle passa mig bättre, men jag valde juridik eftersom det är lika viktigt att förstå hur lagar såsom anställningsavtal, reglerar och påverkar mina möjligheter inom ett företag. Om man inte har koll på det kan det lätt ställa till problem för företaget. Därför valde jag juridikinriktning, då jag anser att kunskapen inom juridik är essentiell och viktigare att bygga upp nu i början för att förebygga missförstånd och framtida problem som kan uppstå

Nina och Maxime läser tredje året på Ekonomiprogrammet med inriktning juridik.

Hur skulle ni beskriva progressionen som finns på juridikprogrammet?

Det märks att det finns en tydlig röd tråd i hur upplägget är planerat. I årskurs 1 börjar vi med grundläggande juridiska begrepp och enklare avtal. Då är det mer översiktligt och ger en bra bas att bygga vidare på. Men när vi kommer till årskurs 3, återkommer vi till samma typer av avtal fast på en mycket djupare nivå. 

Där handlar det om att analysera och diskutera på ett helt annat sätt, med fokus på att förstå detaljerna och hur allt hänger ihop. Det känns att varje moment är utformat för att vi ska utveckla våra kunskaper stegvis. I början är det enklare och mer generellt, men med tiden ökar både kraven och möjligheterna till diskussion och kritiskt tänkande. Det gör att vi får en stabil grund, progressionen ger en bra förberedelse för framtida studier eller yrkesliv som kräver juridisk kunskap. 

Kan ni ge exempel på hur undervisningen är upplagd?

Vi får olika fall att lösa, där vi börjar med en genomgång av relevant teori och sedan själva får analysera och komma fram till lösningar. Ett exempel på ett enklare fall kan vara något som 'Ron stal en godispåse' – då diskuterar vi vilka juridiska problem som uppstår och vilka lagar som kan tillämpas.

Vår juridiklärare går igenom rättsområden och paragrafer i kapitlen som vi kan referera till, och sedan får vi ett fall att arbeta med. Juridikläraren gör också proven spännande genom att ha Harry Potter-tema, vilket gör att det blir både roligare och mer engagerande att jobba med juridiken. Till exempel har vi haft fall som 'Ron slog Harry Potter, och Harry Potter föll och skadade Hermionesarm' – där får vi analysera vilka juridiska problem som kan uppstå och vilka lagar som skulle kunna gälla. Allt material och kunskap vi behöver finns redan tillgängligt tack vare vår juridiklärare, så vi känner oss väl förberedd.

"En stor del av vår utveckling kommer från Smartstudy, där vi får individuell hjälp från läraren. Genom att träna på det vi har gått igenom får vi verkligen möjlighet att förstå och repetera kunskapen."

Nina

Vad är det bästa med JENSEN?

Det bästa med JENSEN är lärarna. De är verkligen engagerade och det märks att de känner oss, vilket gör att vi känner oss välkomna och trygga på skolan. Lektionerna är inte bara föreläsningar utan bygger ofta på samtal med hela klassen, vilket gör att vi får vara delaktiga och tänka själva.

Vad vill ni göra efter studierna?

Jag (Nina) vill plugga vidare på juristprogrammet för att sedan kunna fortsätta min utbildning och bli advokat. Som jag nämnt tidigare har jag länge drömt om att bli advokat, och det skulle vara fantastiskt att få arbeta som försvarsadvokat i framtiden.

Jag (Maxime) vill inte läsa vidare direkt, utan jag planerar att göra lumpen först och sedan resa till Australien. Skolan har gett mig viktiga kunskaper om entreprenörskap, ekonomi och juridik, vilket kommer vara till stor hjälp när jag startar eget företag i framtiden.